Tietoa Höytiästä

Höytiä sijaitsee Uuraisten Petäjäveden puoleisella laidalla, kyläkeskuksen koordinaatit ovat 25.374532 - 62.424986.

Kaupungit sijaitsevat lähellä: Jyväskylä 35 km, Äänekoski 36 km, Saarijärvi 37 km, Keuruu 50 km, Tikkakosken lentoasemalle on 26 km.

Höytiä valittiin Keski-Suomen vuoden kyläksi vuonna 1998.

Höytiällä asuu vakituisesti nelisensataa asukasta, kesäisin kun mökkiläiset saapuvat, luku on paljon suurempi.

Kyläkeskuksessa, neljän tien risteyksessä sijaitsevat kyläkoulu, talkoovoimin kunnostettu kyläpuisto, jossa linja-auton kääntöpaikan keskellä yhteisessä käytössä oleva grillikota, valaistu latu, vuonna 2007 rakennettu jääkiekkokaukalo, urheilukenttä ja Höytiän Höykytys -hankkeen avulla rakennettu seikkailu- ja elämysrata. Koululla on toiminut aiemmin myös kansalaisopiston kudontatilat ja kirjasto, joka loppui vuosituhannen alussa.

Tapahtumat

Höytiänpäivä on kesäinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi. Höytiänpäivä kokoaa väkeä lähiseudulta ja kaumpaakin kyläkeskukseen. Ohjelmassa on ollut huutokauppa, tunnettu esiintyjä, valtakunnantason poliitikkopuhuja, kunnon kotiruokaa ja muita herkkuja, paikallisia torimyyjiä ym. ym. Ensimmäinen Höytiänpäivä järjestettiin vuonna 1993. Mustan Kuun Yö järjestettiin aiemmin Liisan lammella ja sen jälkeen perinnettä on jatkettu kyläkeskuksessa. Se on ollut syksyn pimeyttä ja hiljaisuutta kunnioittava tapahtuma. Joulun alla valot syttyvät kyläkeskukseen puuron ja piirileikkien voimalla. Kevättä tervehdittiin aiemmin pääsiäiskokolla. Merkittävä tapahtuma aiemmin oli myös Neste Oil Rally useamman vuoden ajan. Toistaiseksi näyttää että se ajetaan jatkossa muissa maisemissa.

Nähtävyydet

Höytiän luonto on monipuolista ja korkeuserot suuria, kylän korkein paikka on Riihimäki. Kylän metsissä vilistelee runsas eläimistö ja esimerkiksi ilveksiä ja karhuja on nähty useita. Kylällä on ollut myös hurja metso, jonka uljas lento päätyi erään kesä-asunnon ikkunasta sisään. Vanhat rakennukset kertovat ajasta ennen kännykkää ja kotisivuja. Myös monessa kauniissa pihapiirissä näkyy nykyhöytiäläisten ahkerien käsien jälki.

Kohteita:
Talkoovuoren luontopolku, Muikkujoen vesireitti, Konttivuoren luonnonsuojelualue, Riihimäen perinnemaisema, Höytiänmäki, Sivulan mylly, Vääräsmäen käärmekuusi. Konttivuoressa sijaitsee myös luontopolku ja laavu, jossa paistaa makkaraa.